REALIZACJE /

Kranzberg

Biohotel and tavern

W założeniach projektowych budynek Biohotelu powinien harmonizować w jak największym stopniu z naturą i rustykalnymi strukturami. Innym warunkiem było stworzenie centralnego punktu sadu jabłkowego. Goście Biohotelu mają dostęp do swoich pokoi przez pergolę i bezpośredni widok na sad jabłkowy z każdego pokoju. Oznacza to, że mogą cieszyć się zapachem jabłek w drodze na śniadanie, w zależności od pory roku.

Pokoje są zgodne z poziomem hotelu czterogwiazdkowego, ale różnią się od wszelkich standardów. Wszystkie wbudowane meble wykonane są z masywnego olejowanego dębu. Podłogi są w całości wykonane z dębowego ThermoWood, również w łazience. 

Wybierając więc przełączniki, architekci zdecydowali się na purystyczną linię Gira E2 z czystym białym połyskiem.  W każdym pokoju zainstalowano przycisk 2-krotny Gira touch sensor 3 ze zintegrowanym termostatem do regulacji temperatury i oświetlenia w pomieszczeniu.      

Aby goście nie poruszali się w ciemnościach wchodząc do klatek schodowych i korytarzy, a jednocześnie aby oszczędzać energię zainstalowano sufitowe czujniki ruchu i obecności Gira. Czujniki dokonują pomiaru natężenia oświetlenia i dostosowują natężenia lamp do poziomu oświetlenia naturalnego utrzymując stały poziom natężenia światła.

Dzięki GIRA CONTROL 9 CLIENT można kontrolować centralnie z poziomu recepcji
stan oświetlenia i temperatury w poszczególnych pomieszczeniach oraz można zarządzać oświetleniem zewnętrznym.